Skip to content
businessman-touches-virtual-tab-bar-evaluates-products-services

5 gode råd til at optage et forbrugslån

Er et forbrugslån den rigtige løsning for dig? Mark Andersen fra Admill giver her 5 gode råd, du bør tage med ind i dine overvejelser.

Lån penge i dag og hav dem på kontoen i morgen. Det lyder ikke dårligt. Med de nye regler, som folketinget vedtog i juni 2020, er de hurtige lån tilmed blevet billigere (læs om reglerne her). Det er dog vigtigt at huske, at et lån er en alvorlig beslutning, der kræver omtanke. Følg Mark Andersens råd i prioriteret rækkefølge for at sikre en god låneoplevelse.

1. Undersøg om du er låneberettiget

Når du ansøger om et lån, vil der altid foreligge en individuel kreditvurdering. Det er den bank, du ansøger om lån hos, der foretager vurderingen. Du øger dine chancer for at blive erklæret låneberettiget, hvis du har styr på følgende:

1) Er du registreret i RKI? RKI står for Ribers Kredit Information, og det er et register, man kommer i, hvis man ikke betaler sine regninger. Hvis du er registreret her, kan du ikke blive berettiget til at optage et forbrugslån, og i stedet råder Mark Andersen til, at man koncentrerer sig om at få tilbagebetalt sin eksisterende gæld. Et godt råd i øvrigt lyder: Man skal ikke optage et lån, for at bruge det som afbetaling på et andet. Er du i tvivl om, hvorvidt du er registreret i RKI eller ej, kan du tjekke det ved at logge på dininfo.dk med NemID. 2) Har du bopæl i Danmark?

Det kræver bopæl i Danmark at optage et forbrugslån, og desuden er NemID påkrævet, da låneprocessen foregår online.

3) Har du en stærk nok økonomi til at optage et lån?

Når du ansøger om et lån, får du oplyst lånets månedlige ydelse, og den ydelse skal du have råd til. Snakken om økonomi leder elegant videre til råd nummer 2.

2. Læg et budget

Det er vigtigt at have for øje, at et lån har betydning for din privatøkonomi. Det kan derfor være en god idé at lægge et budget, for at finde ud af, hvad du har råd til at låne. Få klargjort hvordan din månedlige indtægt ser ud, og sammenhold den med dine samlede udgifter. Her er det vigtigt at huske alle leveomkostninger i regnskabet, og det kan også være en god idé at medregne et beløb til uforudsete udgifter. Når du har sammenholdt indtægt og udgifter, er du bedre i stand til at afgøre, om du har penge tilovers til at betale den månedlige ydelse, et lån koster.

3. Afsøg markedet

Hvis du skal købe et par sko, vil du typisk tjekke ud, hvad skoene koster hos forskellige forhandlere, så du kan købe skoene til den bedst mulige pris. Udskift nu ordet ’sko’ med ’lån’ i den sætning. Det vigtigste råd lyder, at du skal afsøge markedet, før du optager

et lån. Det første lån, du falder over, kan være det bedste, men ofte kan du finde bedre vilkår rundt om næste hjørne. Mark Andersen råder derfor til, at man altid undersøger de forskellige lånemuligheder hos udbyderne. Hvis du vil lette din research, kan du bruge en sammenligningstjeneste som Admills på Tjeklån.dk. Her kan du hurtigt danne dig et overblik og finde frem til det bedste lån for dig.

4. Indhent flere tilbud

Det kan også være en god idé at indhente tilbud fra forskellige låneudbydere, så du kan sammenligne vilkårene. Mark Andersen anbefaler at benytte en såkaldt lånebroker. En lånebroker skal kun bruge én ansøgning fra dig til at indhente uforpligtende tilbud fra forskellige banker. Det sparer dig for at ansøge hos hver enkelt udbyder, og det efterlader tid og overskud til at udvælge den rette.

5. Læs kontrakten før du godkender

Det lyder som noget, forældre formaner, men husk at få læst lånekontrakten grundigt igennem før du godkender og underskriver med NemID. Kontrakten repræsenterer de faktiske vilkår og det månedlige afdrag for din aftale, som du skal være sikker på at kunne betale. Da der er flere omkostninger end blot lånets rente, henviser Mark Andersen til at være ekstra opmærksom på lånets årlige omkostninger i procent (ÅOP). ÅOP’en fremgår ligeledes af kontrakten og omfatter alt, herunder eventuelle stiftelsesomkostninger og gebyrer. Det er derfor ÅOP’en, du skal kigge på, når du sammenligner flere lån for at finde det billigste. Vær også opmærksom på hvad der står om proceduren ved misligholdelse af låneaftalen. Et grundigt gennemsyn af lånekontrakten giver dig al nødvendig information og det rette grundlag at vælge lån ud fra.

Share this post
en_US