Skip to content

Nye regler gør forbrugslån mere attraktive

Forbrugslån, også kendt som kviklån, har længe haft et blakket ry for at efterlade låntagere i uoverskuelig gæld. Folketinget har nu vedtaget nye regler på området, der kaster et mere indbydende lys over de hurtige lån. Her forklarer Mark Andersen fra Admill, hvad de nye regler betyder. 

Plager partneren om en udestue? Skal bilen have nye dæk? Eller trænger du bare til en god ferie? Et forbrugslån kan give dig hurtige penge mellem hænderne til at realisere dine drømme. Denne lånetype, som også kendes som kviklån, minilån eller hurtiglån, adskiller sig fra eksempelvis realkredit- eller huslån ved, at du ansøger online, og at lånet ikke kræver sikkerhed eller er øremærket noget bestemt. Så hvad holder dig tilbage? Er det fordi, forbrugslån smager lidt af gældsspiral og snedige gebyrer? Det er helt forståeligt. Forbrugslån har længe haft et uheldigt ry og med rette. Før juni 2020 kunne det koste op mod 800 procent at optage et forbrugslån, hvis man ikke så sig for. Den tid er nu ovre. 

Fra juni måned 2020 har folketinget vedtaget en række regler, der sætter en stopper for de dyre, hurtige lån. 

Se her, hvad de nye regler helt præcist betyder
Lån med en årlig omkostning i procent (ÅOP) over 35 forbydes. Virksomheder, der udbyder lån med en ÅOP over 25 procent, må ikke markedsføre nogen forbrugslån overhovedet. Forbrugslån må ikke markedsføres på TV i sammenhæng med spil og gambling.Et omkostningsloft sikrer nu, at man som låntager maksimalt kan betale det dobbelte af lånet tilbage i renter, gebyrer og afdrag samlet set. 
Kilde: Erhvervsministeriet

Der har altid været politisk fokus på forbrugslån-markedet, men det er første gang, at der vedtages en regulering af, hvor meget en udbyder på tage for at yde lån til forbrugerne. Direktør og grundlægger af Admill, Mark Andersen, hæfter sig ved, at de nye regler medfører en langt højere beskyttelse af forbrugeren end tidligere. Det er kærkomment, mener han. 

”Hvis vi kigger på tallene, ser vi et forbrugslån-marked, der eskalerer og har gjort det længe. De nye regler betyder, at vi får ryddet op i branchen.” 

Lånudbyderne har måttet tilpasse deres produkter til de nye regler, og Mark Andersen spår, at de nye og forbedrede vilkår kommer til at betyde yderligere vækst på markedet, fordi prisen på et lån ganske enkelt er blevet lavere. På Tjeklån.dk har Mark Andersen undersøgt, hvad det koster at låne 10.000 kroner over 12 måneder i dag.

”Jeg har fundet en udbyder, hvor du efter 12 måneder samlet set har betalt 11260 kroner tilbage. Det har altså kostet dig 1260 kroner over et år at låne 10.000 kroner. Det, synes jeg, faktisk er utroligt attraktivt. Det er den nye lovgivning, der har medført, at det er blevet så billigt,” fortæller han. 

Admill er en virksomhed, der tilbyder en række sammenligningstjenester, herunder Tjeklån.dk. For Admill betyder den nye lovgivning ikke det store, udover at forbrugerne nu præsenteres for bedre priser på låneprodukterne. Målsætningen for Admill er fortsat at bidrage til gennemsigtighed på markedet og give forbrugeren den bedste forudsætning for at tage den rigtige købsbeslutning.

”Vi hilser de nye regler velkomne, for de er med til at hjælpe forbrugeren, hvilket netop er vores kernesag,” afslutter Mark Andersen.

Share this post
en_US